Eikenprocessierups

De eikenprocessierups - wat doen we in de gemeente Rheden

Lees alle informatie over de eikenprocessierups op de infographic (PDF, 8,3 MB)

Gezondheidsklachten

In de maanden mei tot augustus nestelt de eikenprocessierups. De brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Dit geldt voor mensen en dieren. Kijk ook eens op het Kennisplatform processierups.nu.

Heeft u vragen over de gezondheidsaspecten? Kijk dan eerst eens www.oakie.info. Daar vindt u 3 informatieve folders over gezondheid en preventie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over gezondheidsaspecten, neem dan contact op met GGD, team Milieu en Gezondheid, (088) 355 63 00 of e-mail naar milieu-en-gezondheid@vggm.nl.

Nesten op eigen terrein

Heeft u last van de eikenprocessierups op eigen terrein, dan bent u hier zelf verantwoordelijk voor. Zoek een gespecialiseerd bedrijf om het nest te laten verwijderen. Deze bedrijven zijn vaak erg druk, het kan dus even duren voordat zij u kunnen helpen. Kosten van verwijdering van een nest op eigen terrein, zijn voor uw rekening. Ga niet zelf proberen het nest te verwijderen, dat kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Nesten op openbaar terrein

Ziet u een nest van de eikenprocessierups op een boom in openbare ruimte? Op deze kaart ziet u welke nesten er al bij ons bekend zijn.

Kaart met bekende locaties eikenprocessierups

Staat het nest er niet tussen? Dan kunt u bij ons eenvoudig een melding maken. De boom moet staan in de openbare ruimte binnen onze gemeentegrenzen.

Nieuwe locatie eikenprocessierups bij ons melden

Preventieve behandeling en overlast

Wij nemen maatregelen om de nesten te voorkomen. Samen met een adviesbureau en De Vlinderstichting stellen we jaarlijks een beheerplan op. Vanaf halverwege april tot begin juni spuiten wij preventief. Op de kaart met spuitlocaties (PDF, 6 MB) ziet u waar wij preventief behandelen. Dit kan voor korte duur geluidsoverlast veroorzaken omdat wij ook 's avonds en 's nachts de bomen behandelen. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Het middel, dat alleen de rupsen doodt, is veilig voor mensen en dieren. Omdat het middel wel kan irriteren, raden wij u aan niet in de nevel te komen en dieren niet onder bespoten bomen te laten grazen. Gedurende de hele zomer, tot begin oktober, blijven we controleren en waar nodig nabehandelen. Wilt u meer weten over onze bestrijdingsmiddelen? Lees dan de veelgestelde vragen over bestrijding van de eikenprocessierups.

Natuurlijke bestrijding met nestkasten

Mezen zijn een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen eikenprocessierupsen. Om mezen aan te trekken, zijn er tot nu toe ruim 200 mezenkasten opgehangen. Ongeveer 100 in gemeentelijke eiken en een vergelijkbaar aantal in particuliere bomen.