Zorgverbinder in gemeenten Rheden en Rozendaal

De gemeente Rheden startte per 1 juli met de ‘Zorgverbinder’. De Zorgverbinder is zichtbaar in de wijk en werkt samen onze partners zoals politie, Vivare, Incluzio en onze inloophuizen met het helpen van inwoners met complexe problemen en onbegrepen gedrag. Inwoners die zich zorgen maken om anderen kunnen in contact komen met de Zorgverbinder via spreekuren van onder andere de politie en Incluzio.

De Zorgverbinder legt contact met inwoners die zelf geen hulp vragen, brengt hun situatie in kaart en zorgt voor passende begeleiding naar zorg of ondersteuning – of dat nu via de Wmo, Zvw, Wlz of het informele netwerk is.

Voor wie?

De Zorgverbinder is ontstaan uit urgente signalen: mensen zonder duidelijke indicatie of hulpvraag, maar met complexe problemen zoals psychische klachten, vervuiling, overlast of sociaal isolement. Het gaat om mensen die zelf (nog) geen hulp vragen of accepteren, maar bij wie ondersteuning maatschappelijk gezien wél noodzakelijk is om verdere problematiek of overlast, door bijvoorbeeld dementie of psychische problemen, te voorkomen. Op 1 juli werd de Zorgverbinder gepresenteerd als antwoord op de groeiende groep inwoners waarover professionals, buurtgenoten of familie zich zorgen maken. 

Snelheid is belangrijk

“Wij vinden het belangrijk dat niemand tussen wal en schip beland. De Zorgverbinder kan aan de slag zonder tussenkomst van de gemeente. Dit betekent dat de Zorgverbinder direct kan reageren op signalen van onder andere politie, woningcorporaties, consulenten en maatschappelijk werk. Dat scheelt tijd, die juist in dergelijke gevallen vaak zeer kostbaar is,” aldus wethouder Gea Hofstede.

Uitvoering door Social Intervention

Na een zorgvuldige aanbesteding is de uitvoering van deze nieuwe functie gegund aan Social Intervention – een partij met ervaring in complexe en onvoorspelbare situaties. “Zij brengen precies wat hier nodig is. Social Intervention kan een goede inschatting maken van waar de hulp voor een inwoner vandaan moet komen. Ook dit scheelt weer in snelheid waarmee mensen die het hard nodig hebben geholpen kunnen worden”, vertelt wethouder Hofstede.

Samenwerking als sleutel

De Zorgverbinder kan alleen succesvol zijn dankzij nauwe samenwerking met alle ketenpartners. Professionals uit zorg, veiligheid, welzijn en wonen blijven onmisbaar als het gaat om signalering, informatie-uitwisseling en gezamenlijke acties. Samen bieden we de inwoners de juiste ondersteuning.