Hout stoken
Maak uw keuze:
Tips voor stoken
Bekijk de video 'Hout stoken met minder overlast'
Met deze tips houdt u rekening met anderen en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
- Stook alleen bij voldoende wind. Check de Stookwijzer. Daar ziet u of de weersomstandigheden (on)gunstig zijn om te stoken. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit is te zien op www.rivm.nl/stookalert
- Stook alleen droog hout. U kunt de vochtigheid van het hout meten met een vochtmeter. Een vochtgehalte onder de 20% is het beste. Gemiddeld duurt het 2 jaar voordat gekapt hout goed gedroogd is.
- Stook geen geïmpregneerd, gelakt of geverfd hout. Stook ook geen huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel en spaanplaat. Bij de verbranding komen zware metalen, veel rook en rondvliegend as vrij.
- Volg de instructies bij de kachel of haard bij het aansteken van het vuur.
- Laat de schoorsteen minstens 1x per jaar goed vegen, u voorkomt hiermee een schoorsteenbrand.
- Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open. Laat het vuur dus niet smoren en laat het houtvuur vanzelf uitbranden.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt, hou ventilatieroosters open.
- Controleer regelmatig of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatig vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
- Maak het vuur aan volgens de Zwitserse methode (PDF, 232 kB). Stapel het hout kruislings op elkaar. Begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en aanmaakblokjes bovenop. Steek het vuur van bovenaf aan.
Houd rekening met de buren
Van houtrook kunnen uw buren last hebben. Houdt dus rekening met buren met een kwetsbare gezondheid. Veel mensen vinden de rook ook stinken. Heeft u last van een open haard of houtkachel in uw omgeving, ga dan met elkaar in gesprek. Vaak veroorzaakt een stoker de overlast onbewust.
U heeft een klacht
Misschien vindt u het lastig om met uw buren in gesprek te gaan. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat irritaties hierover verder oplopen.
U krijgt een klacht
Neem een klacht uit uw omgeving serieus en stook volgens de stooktips. Misschien kunnen aanvullende maatregelen zoals bijvoorbeeld het verhogen of verleggen van de schoorsteenpijp helpen.
Buurtbemiddeling kan helpen
Vindt u het moeilijk om in gesprek te gaan of heeft een gesprek niets opgeleverd of? Buurtbemiddeling kan helpen. Deze vrijwilligers zijn speciaal opgeleid om te bemiddelen. De hulp is gratis. U kunt buurtbemiddeling op maandag en donderdag bereiken op (026) 31 278 05 of via de mail: buurtbemiddelingRRD@rijnstad.nl.
Hulp gemeente
We hebben op basis van wetgeving weinig mogelijkheden om stookoverlast tegen te gaan. Momenteel bekijken we hoe we op basis van huidige wetgeving kunnen helpen. Maar zolang er geen duidelijke wettelijke regelingen zijn, moet u proberen er samen uit komen. U kunt wel een melding doen via de Stookwijzer. We maken op basis hiervan een inventarisatie van waar in de gemeente inwoners last hebben van houtrook.
Houtrook en gezondheid
Wist u dat 2 uur hout stoken evenveel fijnstof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt? Bij het stoken van hout komt fijnstof in de lucht. Dit zijn schadelijke deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Naast het verkeer en de industrie is houtrook 1 van de grote bronnen van fijnstof in de lucht. In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen eerder verkouden en hebben vaker last van:
- verkoudheid
- astma
- bronchitis
- longontsteking
Mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van o.a.:
- hoesten
- benauwdheid
- slaapproblemen
- last van keel en ogen
Ook als de woning goed wordt geventileerd, komen er schadelijke deeltjes in de lucht.
Duurzaamheid en energie
Er zijn duurzame manieren om te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Bijvoorbeeld door zonnepanelen met een zonneboiler of een waterpomp. Overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard.
Meer comfort met kleine maatregelen
Ook met kleine maatregelen kunt u het comfort in huis verhogen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor meer tips, informatie en inspirerende verhalen van inwoners en ondernemers uit onze gemeente ook eens op www.watisjouwrheden.nl.
Hulp bij gestegen energiekosten
Heeft u moeite de eindjes aan elkaar te knopen en denkt u er ook wel eens over om over te stappen op het stoken van hout? Hout wordt schaarser en ook duurder. Bovendien gebruiken we het beschikbare hout liever voor bijvoorbeeld woningbouw. U kunt voor de gestegen energiekosten misschien ook energietoeslag krijgen.
Een energiecoach kan u gratis helpen energiekosten te besparen. Gemiddeld kan dat een gezin honderden euro's per jaar schelen.
Daarnaast geldt er vanaf 1 januari 2023 een energieplafond. Om huishoudens begin deze winter al te helpen is er in november en december een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening.