Houtrook - Laat het vuur wat vaker uit

Gezondheidsrisico’s

Bij het stoken van hout komt er fijnstof in de lucht. Fijnstof is de verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht, die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Naast het verkeer en de industrie is houtrook 1 van de grote bronnen van fijnstof in de lucht.

In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen eerder verkouden en hebben vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en slaapproblemen. Ook als de woning goed wordt geventileerd, komen er schadelijke deeltjes in de lucht.

Houd rekening met uw buren

Het stoken van hout levert vaak overlast op voor buren. Dat heeft niet alleen te maken met geur en (dikke) rook overlast, maar kan ook gaan over gezondheidsklachten. Als uw buren aangeven overlast te ervaren, ga dan met elkaar in gesprek en kijk of u afspraken kunt maken. Stook in ieder geval niet bij mist of windstil weer, want dan blijven rookgassen om het huis hangen. Dat is slecht voor u, én voor uw buren.

In gesprek als u overlast ervaart

Misschien vindt u het lastig om met uw buren in gesprek te gaan als u overlast ervaart. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat irritaties verder oplopen. Als u het gesprek wilt aangaan, zijn de volgende tips handig:

 • Zet op een rij wanneer u last van houtrook heeft (bijvoorbeeld bij windstil weer).
 • Bedenk eerst wat u aan de houtstoker wilt vertellen.
 • Luister goed naar elkaar. Houdt er rekening mee dat de houtstoker niet in de gaten heeft dat hij of zij overlast veroorzaakt.
 • Blijf niet hangen in wie de schuld of gelijk heeft. Zoek samen naar mogelijke oplossingen.
 • Maak duidelijke afspraken met elkaar.
 • Wat ook het resultaat van het gesprek is: bedenk dat een goede buur meer waard is dan een verre vriend.

Buurtbemiddeling

Heeft een gesprek niets opgeleverd of vindt u het moeilijk om een gesprek aan te gaan? Dan kan buurtbemiddeling helpen. De vrijwilligers van buurtbemiddeling zijn speciaal opgeleid om te bemiddelen tussen buurtbewoners. Deze hulp is gratis. U kunt buurtbemiddeling op maandag en donderdag bereiken op (026) 31 278 05 of via de e-mail buurtbemiddelingRRD@rijnstad.nl.

Hoe duurzaam is een houtkachel?

Een houtkachel is geen duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw woning. Voor het milieu is het beter om uw woning op een andere manier te verwarmen en te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Een heel duurzame manier is door gebruik te maken van zonnepanelen met een zonneboiler, of een waterpomp. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Milieucentraal. Ook kunt u met kleine maatregelen het comfort in huis verhogen. Denk daarbij aan het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor meer tips, informatie en inspirerende verhalen van inwoners en ondernemers uit onze gemeente ook eens op www.watisjouwrheden.nl

Bovendien draagt het gebruik van een houtkachel niet bij aan de vermindering van CO2 uitstoot door de stoffen die vrijkomen tijdens het stoken. Ook wordt hout schaarser en duurder. We verbranden het beschikbare hout liever niet zodat het ingezet kan worden voor  bijvoorbeeld de bouw van woningen.
Is de houtkachel de enige manier om uw woning te verwarmen? Of overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard op Milieucentraal.

Keuzes en tips

Stookt u toch? Stook dan verantwoord en beperk de nadelige effecten van houtrook  met deze stooktips:  

 1. Stook alleen droog hout.
  U kunt de vochtigheid van het hout meten met een vochtmeter. Een vochtgehalte onder de 20% is het beste. Gemiddeld duurt het twee jaar voordat gekapt hout goed gedroogd is.
 2. Het is verboden om huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout. Bij de verbranding komen zware metalen, veel rook en rondvliegend as vrij. 
 3. Maak het vuur aan volgens de Zwitserse methode.
  Stapel het hout kruislings op elkaar. Begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en aanmaakblokjes bovenop. Steek het vuur van bovenaf aan.
 4. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open.
 5. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt.
 6. Controleer regelmatig of u goed stookt.
  Een goed vuur heeft gele, gelijkmatig vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
 7. Laat de open haard of houtkachel uit bij mist of windstil weer.
  Check www.stookwijzer.nu. Daar zie je of de weersomstandigheden (on)gunstig zijn om te stoken.
 8. Laat de schoorsteen minstens 1x per jaar goed vegen.

Bekijk ook:

de video 'Hout stoken met minder overlast'