Houtrook

Hoe gezellig en sfeervol het ook is, rook van een houtkachel, haard of vuurkorf is slecht voor je gezondheid. Vooral kinderen, ouderen en mensen met long- of hart- en vaatziekten zijn er extra gevoelig voor.

Hout stoken. Kent u de gezondheidsrisico’s?

Bij het stoken van hout komt er fijnstof in de lucht. Fijnstof is de verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht, die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Naast het verkeer en de industrie is houtrook 1 van de grote bronnen van fijnstof in de lucht.

In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen eerder verkouden en hebben vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en slaapproblemen. Ook als de woning goed wordt geventileerd, komen er schadelijke deeltjes in de lucht.

Keuzes en tips

Uit onderzoek van gemeenten en GGD’s blijkt dat veel mensen die hout stoken niet altijd op de hoogte zijn van mogelijke maatregelen, of zich niet bewust zijn van de gezondheidseffecten. Om de nadelige effecten van houtrook te beperken is stoppen met het stoken van hout het allerbeste. Het is sowieso belangrijk om bewust om te gaan met het stoken. De volgende tips zijn handig:

 1. Stook alleen droog hout.
  Je kunt de vochtigheid van het hout meten met een vochtmeter. Een vochtgehalte onder de 20% is het beste. Gemiddeld duurt het twee jaar voordat gekapt hout goed gedroogd is.
 2. Het is verboden om huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout. Bij de verbranding komen zware metalen, veel rook en rondvliegend as vrij. 
 3. Maak het vuur aan met de Zwitserse methode.
  Stapel het hout kruislings op elkaar. Begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en aanmaakblokjes bovenop. Steek het vuur van bovenaf aan.
 4. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open.
 5. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt.
 6. Controleer regelmatig of je goed stookt.
  Een goed vuur heeft gele, gelijkmatig vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
 7. Laat de open haard of houtkachel uit bij mist of windstil weer.
  Check www.stookwijzer.nu. Daar zie je of de weersomstandigheden (on)gunstig zijn om te stoken.
 8. Laat de schoorsteen minstens 1x per jaar goed vegen.

Bekijk ook de video 'Hout stoken met minder overlast'.

Buren

Het stoken van hout levert vaak overlast op voor buren. Dat is niet alleen geur en (dikke) rook, maar net zo goed gezondheidsklachten. Wees redelijk als uw buren overlast van uw stookgedrag ervaren. Onderzoek samen of u afspraken kunt maken. Stook in ieder geval niet bij mist of windstil weer, want dan blijven rookgassen om het huis hangen. Dat is slecht voor u, én voor uw  buren.

In gesprek

Sommige mensen die overlast ervaren, vinden het lastig om het gesprek hierover aan te gaan met de houtstoker. Toch is het belangrijk om dat te doen. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat irritaties verder oplopen. Als u het gesprek wilt aangaan, zijn de volgende tips handig:

 • Zet op een rij wanneer u last van houtrook heeft (bijvoorbeeld bij windstil weer).
 • Bedenk eerst wat u aan de houtstoker wilt vertellen.
 • Luister goed naar elkaar. Houdt er rekening mee dat de houtstoker niet in de gaten heeft dat hij of zij overlast veroorzaakt.
 • Blijf niet hangen in wie de schuld of gelijk heeft. Zoek samen naar mogelijke oplossingen.
 • Maak duidelijke afspraken met elkaar.
 • Wat ook het resultaat van het gesprek is: bedenk dat een goede buur meer waard is dan een verre vriend.

Buurtbemiddeling

Vindt u het niet makkelijk om samen het gesprek aan te gaan? Of heeft het gesprek niets opgeleverd, dan kan buurtbemiddeling helpen. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn speciaal opgeleid om te bemiddelen tussen buurtbewoners. Deze hulp is gratis. U kunt Buurtbemiddeling op maandag en donderdag bereiken op
(026) 31 278 05 of via de e-mail buurtbemiddelingRRD@rijnstad.nl.

Hoe duurzaam is een houtkachel?

Een gewone houtkachel is onzuinig en vervuilend. Voor het milieu is het beter om uw woning op een andere manier te verwarmen. Een heel duurzame manier is door gebruik te maken van zonnepanelen met een zonneboiler, of een waterpomp. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Milieucentraal.

Overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen, dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard op Milieucentraal.