Uittreksels, aktes, bewijzen

Type uittreksel

 1. Met een uittreksel persoonsgegevens (BRP) toont u aan dat u in de gemeente woont, u vraagt het dan ook aan in de gemeente waar u als inwoner ingeschreven staat.
 2. Op een uittreksel burgerlijke stand staan gegevens die bij een bepaalde levensgebeurtenis horen. Voorbeelden zijn een geboorteakte, overlijdensakte of huwelijksakte. U vraagt dit uittreksel aan in de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Uittreksel persoonsgegevens (BRP)

Een uittreksel uit de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) is een bewijs dat u in de gemeente Rheden woont. Op het uittreksel staan standaard uw naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum. Afhankelijk van het doel van het uittreksel, vermelden we aanvullende informatie zoals:

 • Bewijs van Nederlanderschap
 • Bewijs van in leven zijn
  (Bewijs van in leven zijn voor uw pensioenfonds: als u een brief van uw pensioenfonds heeft waarin zij vragen om bewijs van in leven zijn, dan is de aanvraag kosteloos.)
 • Adreshistorie

Attestatie de vita

Een attestatie de vita toont aan dat u in leven bent op het moment dat het bewijs wordt afgegeven. U kunt dit bewijs daarom alleen persoonlijk aanvragen bij een van onze balies. Hiervoor maakt u een afspraak.

Uittreksel Burgerlijke Stand

Gemeenten bewaren aktes van levensgebeurtenissen. In de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond kunt u van de volgende aktes een uittreksel (samenvatting) aanvragen:

 • Geboorteakte
 • Huwelijksakte
 • Echtscheidingsakte
 • Overlijdensakte
 • Akte van geregistreerd partnerschap
 • Akte beëindiging geregistreerd partnerschap
 • Akte van omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk

Online aanvragen (levertijd ± 1 week)

U kunt een uittreksel online aanvragen. Het uittreksel sturen we dan binnen 5 werkdagen per post naar u toe. U ontvangt het uittreksel niet per e-mail.

Online aanvragen uittreksel BRP (DigiD)

Online aanvragen uittreksel burgerlijke stand (DigiD)

U betaalt de kosten van een uittreksel aan het einde van uw online aanvraag met creditcard of iDeal.

Internationaal uittreksel

Van zowel een uittreksel persoonsgegevens als een uittreksel burgelijkse stand, kunnen wij voor u een internationale versie maken. U kunt in het online formulier aangeven dat u een internationale variant wilt ontvangen. De internationale variant is meertalig, waaronder Engels en Duits.

Aanvraag op afspraak

Voor het aanvragen van een uittreksel aan de balie, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Levertijd

 • Een uittreksel BRP is altijd voor u klaar terwijl u wacht.
 • Een uittreksel burgerlijke stand is voor u klaar terwijl u wacht, als u deze aanvraagt op het gemeentehuis in De Steeg.
  Doet u de aanvraag in het servicecentrum in Velp of Dieren? Dan krijgt u het uittreksel binnen 5 werkdagen per post toegestuurd.

Kosten

kosten uittreksels
Product Prijs 2020
Uittreksel persoonsgegevens (BRP) € 12,05
Uittreksel burgerlijke stand € 13,80

U betaalt de kosten van een uittreksel na uw online aanvraag met creditcard of iDeal.
Doet u de aanvraag aan de balie, dan betaalt u het liefst met pin, maar contant mag ook.