Woning huren of verhuren

Maak uw keuze:

Ik zoek een huurwoning

Zoekt u een huurwoning? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt een woning huren via woningcorporaties zoals Vivare of Entree. Of u kunt zoeken naar een huurwoning via een makelaar of particulier.

Hoe meld ik mij aan voor een huurwoning bij woningcorporaties?

U kunt zich gratis inschrijven bij Entree of contact opnemen met Vivare

Kom ik in aanmerking voor een huurwoning?

Om u in te schrijven voor een huurwoning moet iu 18 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Huurtoeslag is een vergoeding van de overheid voor huurders die vergeleken met hun inkomen veel huur betalen. Om huurtoeslag te krijgen, moet u aan voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben te maken met de hoogte van de huur, het inkomen en vermogen, de leeftijd van de huurder(s), het aantal personen in het huishouden en of het om een zelfstandige woonruimte gaat.

Hoe hoger uw inkomen is, hoe minder huurtoeslag u krijgt. Het kan ook zijn dat uw inkomen te hoog is om huurtoeslag te krijgen. Op de website van de Belastingdienst leest u alle voorwaarden. U kunt daar ook kijken of u recht heeft op huurtoeslag.

Ik wil mijn leegstaande koopwoning tijdelijk verhuren

Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer u dubbele woonlasten heeft, is het mogelijk een leegstaande koopwoning tijdelijk te verhuren.

Heb ik een definitief energielabel nodig?

Als u uw woning wil verhuren of verkopen is een definitief energielabel verplicht. Voor de verkoop of verhuur zonder definitief energielabel kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,00.

Definitief energielabel aanvragen

Heb ik een vergunning nodig?

Om u leegstaande koopwoning tijdelijk te verhuren heeft u een vergunning nodig. Deze vergunning is voor te koop staande woningen 5 jaar geldig. Als u dit vastlegt in een contract, mag u gewoon doorgaan met de verkoop. Op deze manier compenseert u (deels) de dubbele hypotheeklasten. Een vergunning in het kader van de Huisvestingswet is niet nodig.

Wat kost de aanvraag van een vergunning?

Een aanvraag van een vergunning voor tijdelijke verhuur van een leegstaande woning kost € 209,25.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Voor een aanvraag vult u de aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woning in. Lees voor het invullen goed de toelichting bij het formulier. Het complete aanvraagformulier en benodigde bijlagen stuurt u naar:

Gemeente Rheden
Postbus 9110
6994 ZJ  De Steeg


Na ontvangst besluiten wij binnen 8 weken of een vergunning wordt afgegeven. Er is geen beroep of bezwaar mogelijk tegen deze beslissing.

Download het aanvraagformulier

Heeft het tijdelijk verhuren invloed op de hypotheekrenteaftrek?

Ja, het tijdelijk verhuren heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek. Laat u daarom goed adviseren door de belastingdienst of een (financieel) adviseur. Neem ook altijd contact op met de hypotheekverstrekker, ook zij moeten toestemming geven voor tijdelijke verhuur.

Ik wil mijn bestaande woning splitsen

Wilt u een bestaande woning splitsen in zelfstandige woonruimten, appartementen of bijvoorbeeld studentenkamers? Dat kan. Houd er rekening mee dat het splitsen van uw woning gevolgen heeft voor de huisnummering.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Ja, voor het splitsen van een woning heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Waar moet ik rekening mee houden?

U moet minimaal voldoen aan de eisen voor onder andere constructie en (brand)veiligheid, zoals vastgesteld in het bouwbesluit

Voorkomen van criminaliteit

Met de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) kunnen wij voorkomen dat we criminaliteit faciliteren. Bijvoorbeeld door geen vergunning, subsidie of opdracht te geven als we vermoeden dat een aanvraag of transactie bedoeld is om een strafbaar feit te plegen. Daarvoor doen we soms onderzoek naar de achtergronden van de ondernemer. 

Neem contact met ons op

Contactformulier

Heeft u een vraag of opmerking? Dan kunt u hiervoor het contactformulier gebruiken.

Contact opnemen via het contactformulier