Gladheidbestrijding

In de periode november tot april staan we 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat om onze wegen veilig en begaanbaar te houden.

Voor het bestrijden van ijzel of sneeuw werken wij met 4 strooischema's. Ieder gebied heeft een eigen strooiwagen tot de beschikking. Eerst strooien wij op hoofdwegen en busroutes, daarna op de ontsluitingswegen van woonwijken. Ook op fietspaden strooien of vegen wij zo goed mogelijk. Rondom belangrijke locaties als winkelgebieden, verzorgingshuizen, bushaltes, brievenbussen, oversteekplaatsen en scholen maken wij (handmatig) de stoepen sneeuwvrij.

Strooimomenten en strooiroutes

Onze medewerkers van de gladheidbestrijding bepalen wanneer er wordt gestrooid. Ze kijken regelmatig buiten als er gladheid wordt verwacht. Via Meteo-consult houden ze het actuele weerbeeld en weersverwachting in de gaten. Normaal gesproken wordt er gestrooid als het al glad begint te worden. Een strooiroute duurt ongeveer 3 uur. Houd er daarom rekening mee dat er niet direct overal zout ligt en het nog glad kan zijn op de wegen. Bij uitzondering strooien we voortijdig (preventief). Dit gebeurt in de regel als er sneeuw verwacht wordt.

Bekijk hier de strooiroutes

Bij winterse omstandigheden strooien we altijd eerst de prio 1 route. Bij aanhoudende gladheid en als de prio1 route onder controle is, schalen we op naar de prio 2 route.
Als deze 2 routes onder controle zijn en er is nog steeds gladheid strooien we de overige wegen.

Download voor meer informatie het Draaiboek Gladheidbestrijding (PDF, 106 kB).

Help mee gladheid te voorkomen

Zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw buren. Maak en houd de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij. Het is handig om vantevoren al te zorgen voor strooizout of zand. En wees altijd extra voorzichtig in het verkeer! Ziet u een gevaarlijke situatie dan kunt u ook een melding doen via Fixi.

Posbank, Rozendaalse Veld en Schaapsallee

In de winter komt het voor dat de toegangswegen naar de Posbank of het Rozendaalse Veld (hondenlosloopgebied) door bevriezing of sneeuw geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten. Wanneer we de wegen naar de Posbank afsluiten, wordt de Schaapsallee ook afgesloten. Dit wordt altijd duidelijk met borden en wegafzettingen aangegeven. Zout strooien doen we niet omdat het een beschermd natuurgebied is. En door het hoogteverschil is sneeuwschuiven geen optie. Daardoor verdwijnt de sneeuw en ijsvorming in deze bosrijke omgeving minder snel. Wij controleren bij een afsluiting dagelijks of de wegen weer begaanbaar zijn. Ondanks dat het er “beneden” weer veilig uitziet, kunnen de wegen verderop nog helemaal niet toegankelijk zijn. Een afsluiting wil niet zeggen dat u de Posbank of Rozendaalse Veld niet op mag. De toegangswegen zijn specifiek voor voertuigen afgesloten. U kunt natuurlijk  gewoon wandelend van het schitterende landschap blijven genieten.

Afsluiting door hoog water

Als het waterniveau van de IJssel stijgt, is er kans dat 3 gebieden onder water komen te staan. Het gaat om:

  • Havikerwaard (natuurgebied tussen Ellecom/De Steeg en Doesburg)
  • Uiterwaarden Velp-Rheden
  • Gebied bij de IJsselbrug Velp-Westervoort

De wegen en fietspaden in dit gebied kunnen bij hoog water tijdelijk worden afgesloten. Dit geven wij ter plekke duidelijk aan met borden en wegafzettingen.