Trouwen in het buitenland

Wilt u in een ander land trouwen? Dan heeft u in sommige gevallen een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig.

Verklaring voor huwelijksbevoegdheid

Voor een huwelijk in het buitenland heeft u soms een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dit is een verklaring waarin staat dat u niet getrouwd bent en dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. De ambtenaar van de burgerlijk stand bekijkt of u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. Zo ja, dan krijgt u een verklaring van huwelijksbevoegdheid.
De verklaring kan nodig zijn als u in het buitenland wil trouwen. Dit verschilt per land. Informeer daarom altijd bij de autoriteiten van het land waar u wilt trouwen, zij kunnen ook vertellen aan welke voorwaarden u nog meer moet voldoen. 

Dit heeft u nodig

  • Uw legitimatiebewijs, die niet verlopen mag zijn.
  • Het legitimatiebewijs van uw partner, die niet verlopen mag zijn.
  • Geboorteakte van u en uw partner, op te vragen in de gemeente waar u geboren bent. 
  • Een ongehuwdverklaring (bewijs burgerlijke staat), deze verklaring vraagt u aan in uw huidige gemeente waar u woont.
  • Een verklaring van ongehuwdverklaring (bewijs burgerlijke staat) van uw partner. De verklaring vraagt uw partner aan in zijn/haar huidige woonplaats.

Aanvragen

Voor het aanvragen van een huwelijksbevoegdheid neemt u contact met ons op. Alle documenten die uit het buitenland worden aangeleverd dienen in een voor ons leesbare taal te zijn gemaakt.

Goed om te weten

  • Indien u in het buitenland bent gescheiden: heeft u een echtscheidingsakte (of akte van beëindiging van een geregistreerd partnerschap) nodig. Deze akte vraagt u aan in het buitenland in de plaats waar u bent gescheiden.
  • Indien u in het buitenland weduwe of weduwnaar bent geworden: heeft u een overlijdensakte van uw vorige partner nodig. Deze akte vraagt u aan in het buitenland in de plaats waar uw vorige partner is overleden.
  • Indien uw partner in het buitenland is gescheiden: heeft u een echtscheidingsakte (of akte van beëindiging van een geregistreerd partnerschap) nodig. Deze akte vraagt uw partner aan in het buitenland in de plaats waar hij/zij is gescheiden.
  • Indien uw partner in het buitenland weduwe of weduwnaar is geworden: heeft u een overlijdensakte van zijn/haar vorige partner nodig. Deze akte vraagt uw partner aan in het buitenland in de plaats waar zijn/haar vorige partner is overleden.

Kosten

Een huwelijksbevoegdheidsverklaring kost € 29,- en is meertalig. 

Geldigheid

De verklaring van huwelijksbevoegdheid is maximaal 6 maanden geldig vanaf de datum van afgifte.