Naturaliseren

Als u vanuit het buitenland komt is het belangrijk dat u de Nederlandse taal leert en weet hoe de samenleving werkt.

Nederlander worden

Wilt u officieel Nederlander worden en dus de Nederlandse nationaliteit krijgen, dan kan dat op 2 manieren:

  1. Naturaliseren: Door te naturaliseren, kunt u officieel Nederlander worden en dus de Nederlandse nationaliteit verkrijgen. U moet dan al ingeburgerd zijn. Het aanvragen van een naturalisatie doet u bij de gemeente. Uiteindelijk bepaalt de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van de Rijksoverheid neemt het besluit of u Nederlander mag worden.
  2. Opteren: Met opteren kunt u, net als bij naturaliseren, de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Opteren is een verkorte procedure. Het besluit dat u Nederlander wordt, neemt de burgemeester. U kunt maar in enkele gevallen in aanmerking komen om te opteren. Op de site van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) leest u de voorwaarden.

Aanvragen

Wilt u naturaliseren of opteren neem dan eerst telefonisch contact met ons op. In een telefonisch gesprek kunnen we kijken of uw verzoek succes van slagen heeft en leggen we u de procedure verder uit.

Naturalisatieceremonie

Heeft u de naturalisatieprocedure succesvol doorlopen, dan nodigen wij u uit voor een naturalisatieceremonie. Tijdens deze ceremonie ontvangt u het naturalisatiebesluit waar in staat dat u Nederlander bent. Vanaf dat moment kunt u een Nederlands paspoort of een identiteitskaart aanvragen.

Inburgeren

Als u vanuit het buitenland naar Nederland komt moet u de Nederlandse taal leren en weten hoe de Nederlandse samenleving werkt. Dit heet inburgeren.

Neem contact met ons op

Contactformulier

Heeft u een vraag of opmerking? Dan kunt u hiervoor het contactformulier gebruiken.

Contact opnemen via het contactformulier