Landelijk Noodfonds Energie

Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen, aanvullend op de energietoeslag, ook terecht bij het Landelijke Noodfonds Energie. Het Noodfonds ondersteunt mensen met een hoge energierekening. Ook inwoners die eerder niet in aanmerking kwamen, kunnen nu soms wel terecht. Het Noodfonds verrekent haar bijdrage direct met de energieleverancier. Aanvragen kan tot en met 30 maart 2024.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

U kunt een check doen op de website van het Noodfonds om te kijken of u in aanmerking komt voor steun uit het Noodfonds. U kunt steun krijgen van het Noodfonds: 

  • U een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum heeft. Dat gaat concreet om € 3200 (alleenstaand) en € 4480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • U zelf een energiecontract heeft voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier (alle leveranciers doen mee).
  • Uw energierekening (afhankelijk van het inkomen) hoger is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%. 

Wat vergoed het Noodfonds?

Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Voorbeelden: 

  • U bent gehuwd/samenwonend en uw  bruto inkomen is €2385 per maand. Uw mag dan maximaal 8% aan energiekosten kwijt zijn, dus € 190,80. U betaalt uw energieleverancier iedere maand € 250. U kunt dan € 59,20 (€ 250- € 190,80) vanuit het Noodfonds vergoed krijgen. Het Noodfonds vergoed dit bedrag voor een periode van 6 maanden, direct aan uw energieleverancier. 
  • U bent alleenstaand en uw bruto inkomen is € 3250 per maand. U mag dan maximaal 10%, dus € 325. U betaalt uw energieleverancier iedere maand €400. U kunt dan € 75 (€ 400- € 325) vanuit het Noodfonds vergoed krijgen. Het Noodfonds vergoed dit bedrag voor een periode van 6 maanden, direct aan uw energieleverancier.

Hoe vraag ik het Noodfonds aan?

Bekijk hoe het aanvragen werkt in het filmpje

Het aanvragen van het Noodfonds doet u op de website van het Noodfonds. Dit is een landelijke regeling, aanvragen kan dus alleen direct via het Noodfonds. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. U heeft bij de aanvraag nodig:

  • E-mailadres en telefoonnummer
  • Een DigiD-account met sms-controle (alle personen > 18 jaar met een inkomen, die deel uitmaken van het huishouden moeten in de buurt zijn voor de aanvraag. Zij moeten ook in kunnen loggen met hun eigen DigiD)
  • Energiecontract op naam van een persoon uit het huishouden (t.b.v. het klantnummer en het termijnbedrag)
  • Bankafschrift waaruit blijkt welk bedrag u de afgelopen maand betaalde aan de energieleverancier. 

Aanvraag doen

U kunt tot en met 31 maart 2024 een aanvraag doen. U ontvangt na uw aanvraag een ontvangsbevestiging per mail. Het Noodfonds streeft ernaar om inwoners binnen 1 maand te informeren.

Wie kan mij helpen met de aanvraag?

De vrijwilligers van Formulierenhulp van Humanitas helpen u graag. Neem hiervoor contact op via de website.

Vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen via de website. U kunt ook bellen met de landelijke hulplijn van het Noodfonds van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur via 085 088 1111. Of mailen naar info@noodfondsenergie.nl