Duurzaam wonen

Een duurzame woning is goed voor het klimaat en draagt bij aan meer wooncomfort. En op de lange termijn is het vaak goed voor uw portemonnee.
Wat komt er kijken bij het verduurzamen van uw woning? Welke mogelijkheden en regels zijn er? Waar kunt u het beste mee beginnen? Wat kost het en hoe is dat te financieren?

Regeling RREW – Waardebon voor energie besparende producten

Wilt u kleine energiebesparende maatregelen in uw woning treffen? Of wilt u advies over de mogelijkheden van energie besparen in uw woning? Dan kunt u gebruik maken van de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) door middel van de waardebon ter waarde van € 70,- die u per post ontvangt. 

Heeft u een huurwoning? U ontvangt in november 2021 een brief met een flyer en waardebon ter waarde van €70,-. Hiervoor kunt u energiebesparende producten kopen bij een winkel naar keuze.

Eigenaren van een koopwoning ontvangen de waardebon begin 2022 in de bus. De waardebon is te verzilveren tot en met juli 2022. Let op: voor deze regeling geldt: op = op, dus wees er snel bij. Meer informatie over de waardebon is hier te vinden
 

Regeling toekomstbestendig wonen

Heeft u plannen voor het verduurzamen van uw huis? Of kijkt u naar mogelijkheden om uw huis aan te passen, zodat u er ook in de toekomst fijn en veilig kunt wonen? Dit soort veranderingen kunnen flinke kosten met zich meebrengen. Om u te ondersteunen bieden we samen met de Provincie Gelderland de regeling toekomstbestendig wonen aan. Hiermee kunt u een lening of hypotheek met een gunstige rente afsluiten.

VvE Energiebespaarlening

Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de slag met de verduurzaming van uw appartementencomplex? Met de VvE Energiebespaarlening kunt u energiebesparende maatregelen nemen. Wilt u de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen? Dat kan, maar alleen in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Een andere belangrijke voorwaarde is dat VvE uit tenminste 10 wooneenheden bestaat.

Rijkssubsidie voor duurzame energie

Wilt u zelf (op kleine schaal) duurzame energie opwekken? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Rijkssubsidie voor energiebesparing

Met de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) van het Rijk is er nu een bijdrage beschikbaar voor VVE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Zij kunnen subsidie aanvragen voor een energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur en energiebesparende maatregelen. Voorwaarde is dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie.

Andere subsidies en leningen

Op de Landelijke subsidiewijzer www.energiesubsidiewijzer.nl vindt u in twee stappen of er nog meer subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om uw woning energiezuiniger te maken.

Regelgeving en vergunningen

Zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u soms een vergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online (OLO) kijkt u snel of u een vergunning nodig heeft. Voor de vergunning voor het plaatsen van deze zonnepanelen betaalt u geen leges. Een voortoets naar mogelijkheden is ook gratis.

Monumenten en beschermde dorpsgezichten verduurzamen

Heeft u een monument of woont u in een beschermd dorpsgezicht? En heeft u plannen voor zonnepanelen, isolatie of andere energiebesparende maatregelen? Het verduurzamen van een monument kan best wat voeten in aarde hebben. Uiteraard helpen we u graag om te kijken wat mogelijk is. Kijk voor meer informatie bij Cultuurhistorisch Erfgoed. Daar vindt u ook meer over de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen in beschermde dorpsgezichten en een toolkit Duurzaam Erfgoed.

Advies en ondersteuning

Energieloket Midden Gelderland

Voor advies en ondersteuning bij energiebesparing, isolatie, zonnepanelen, subsidies en andere energievragen kunt u terecht de helpdesk van het Energieloket Midden Gelderland (ELMG). Naast veel informatie, vindt u daar ook inspirerende voorbeelden uit Rheden, Arnhem en Renkum.
Wilt u een persoonlijk advies over de mogelijkheden om uw woning comfortabeler, veiliger en gezonder te maken? Of gaat u duurzaam verbouwen, maar dan liefst wel zo efficiënt mogelijk? Kies dan voor de gratis Woonwensenscan.

VvE Energieloket Gelderland

Huiseigenaren die lid zijn van een VvE hebben vaak extra vragen als het om het verduurzamen van de woning gaat. VvE Energieloket Gelderland kan deze vragen beantwoorden en zet de mogelijkheden voor VvE’s op een rij.

Energie besparen doe je nu

Door uw huis goed te isoleren en gebruik te maken van duurzame alternatieven voor aardgas, gaat de CO2 uitstoot door energieverbruik in uw woning omlaag. Op Energie besparen doe je nu staan alle mogelijkheden op een rij. U kunt op de site zien welke opties er voor uw huis zijn, welke subsidies er zijn en hoe u snel in contact kunt komen met adviseurs en bedrijven.