Duurzaam wonen

Een duurzame woning is goed voor het klimaat en draagt bij aan meer wooncomfort. En op de lange termijn is het vaak goed voor uw portemonnee.
Wat komt er kijken bij het verduurzamen van uw woning? Welke mogelijkheden en regels zijn er? Waar kunt u het beste mee beginnen? Wat kost het en hoe is dat te financieren?

Duurzaamheidslening en Stimuleringsregeling Nul-Op-de-Meter (NOM) woningen

De Duurzaamheidslening is een lening tegen gunstige voorwaarden waarmee u energiebesparende of klimaatbestendige maatregelen in en aan uw bestaande of nieuw te bouwen woning financiert. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen, isolatie, groene daken of asbestsanering. Voor deze lening is in totaal € 2.000.000 beschikbaar.
De Stimuleringsregeling NOM-woningen is voor maatregelen die een woning Nul-Op-de-Meter (NOM) of bijna NOM maken. Voor deze lening is in totaal € 250.000 beschikbaar. Meer informatie en aanvragen

VvE Energiebespaarlening

Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de slag met de verduurzaming van uw appartementencomplex? Met de VvE Energiebespaarlening kunt u energiebesparende maatregelen nemen. Wilt u de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen? Dat kan, maar alleen in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Een andere belangrijke voorwaarde is dat VvE uit tenminste 10 wooneenheden bestaat.

Rijkssubsidie energiebesparing

Met de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) van het Rijk is er nu een bijdrage beschikbaar voor energiebesparende maatregelen voor woningeigenaren, die zelf ook bewoner zijn. Het gaat om minimaal 2 isolatiemaatregelen aan de eigen woning. Met deze regeling is het mogelijk om tot ongeveer een derde van de kosten vergoed te krijgen.

De SEEH is er ook voor VVE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Zij kunnen subsidie aanvragen voor een energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur en energiebesparende maatregelen. Voorwaarde is dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie. Kijk voor meer informatie en aanvragen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Rijkssubsidie voor duurzame energie

Wilt u zelf (op kleine schaal) duurzame energie opwekken? Er is een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE-subsidie) beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Andere subsidies en leningen

Op de Landelijke subsidiewijzer www.energiesubsidiewijzer.nl vindt u in twee stappen of er nog meer subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om uw woning energiezuiniger te maken.

 

Regelgeving en vergunningen

Zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u soms een vergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online (OLO) kijkt u snel of u een vergunning nodig heeft. Voor de vergunning voor het plaatsen van deze zonnepanelen betaalt u geen leges. Een voortoets naar mogelijkheden is ook gratis.

Monumenten en beschermde dorpsgezichten verduurzamen

Heeft u een monument of woont u in een beschermd dorpsgezicht? En heeft u plannen voor zonnepanelen, isolatie of andere energiebesparende maatregelen? Het verduurzamen van een monument kan best wat voeten in aarde hebben. Uiteraard helpen we u graag om te kijken wat mogelijk is. Kijk voor meer informatie bij Cultuurhistorisch Erfgoed. Daar vindt u ook meer over de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen in beschermde dorpsgezichten en een toolkit Duurzaam Erfgoed.

 

Advies en ondersteuning

Energieloket Midden Gelderland

Voor advies en ondersteuning bij energiebesparing, isolatie, zonnepanelen, subsidies en andere energievragen kunt u terecht de helpdesk van het Energieloket Midden Gelderland (ELMG). Naast veel informatie, vindt u daar ook inspirerende voorbeelden uit Rheden, Arnhem en Renkum.
Wilt u een persoonlijk advies over de mogelijkheden om uw woning comfortabeler, veiliger en gezonder te maken? Of gaat u duurzaam verbouwen, maar dan liefst wel zo efficiënt mogelijk? Kies dan voor de gratis Woonwensenscan.

VvE Energieloket Gelderland

Huiseigenaren die lid zijn van een VvE hebben vaak extra vragen als het om het verduurzamen van de woning gaat. VvE Energieloket Gelderland kan deze vragen beantwoorden en zet de mogelijkheden voor VvE’s op een rij.

Energie besparen doe je nu

Door uw huis goed te isoleren en gebruik te maken van duurzame alternatieven voor aardgas, gaat de CO2 uitstoot door energieverbruik in uw woning omlaag. Op Energie besparen doe je nu staan alle mogelijkheden op een rij. U kunt op de site zien welke opties er voor uw huis zijn, welke subsidies er zijn en hoe u snel in contact kunt komen met adviseurs en bedrijven.