Duurzaam wonen

Duurzaamheidslening en Stimuleringsregeling Nul-Op-de-Meter (NOM) woningen

De Duurzaamheidslening is een lening tegen gunstige voorwaarden waarmee u energiebesparende, klimaatbestendige en asbestsaneringsmaatregelen, in en aan uw bestaande of nieuw te bouwen woning financiert. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen, isolatie, groene daken en de asbestsanering van uw dak. Voor deze lening is € 2.000.000 beschikbaar.
De Stimuleringsregeling NOM-woningen is voor maatregelen die een woning Nul-Op-de-Meter (NOM) of bijna NOM maken. Voor deze lening is € 250.000 beschikbaar.

Meer informatie en aanvragen

Rijkssubsidie voor duurzame energie

Wilt u zelf (op kleine schaal) duurzame energie opwekken? Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen. De rijksoverheid stelt hiervoor 100 miljoen euro beschikbaar. Deze regeling staat bekend onder de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie). De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Andere subsidies en leningen

Op de Landelijke subsidiewijzer www.energiesubsidiewijzer.nl vindt u in twee stappen of er nog meer subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om uw woning energiezuiniger te maken.

 

Zonnepanelen en monumenten

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u soms een vergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online (OLO) kijkt u snel of u een vergunning nodig heeft. Voor de vergunning voor het plaatsen van deze zonnepanelen betaalt u geen leges. Een voortoets naar mogelijkheden is ook gratis.

Monumenten verduurzamen en beschermde dorpsgezichten

Heeft u een monument of woont u in een beschermd dorpsgezicht? En heeft u plannen voor zonnepanelen, isolatie of andere energiebesparende maatregelen? Het verduurzamen van een monument kan best wat voeten in aarde hebben. Uiteraard helpen we u graag om te kijken wat mogelijk is. Kijk voor meer informatie bij Cultuurhistorisch Erfgoed. Daar vindt u ook meer over de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen in beschermde dorpsgezichten en een toolkit Duurzaam Erfgoed.

 

Advies en ondersteuning

Energieloket Midden Gelderland

Voor advies en ondersteuning bij energiebesparing, isolatie, zonnepanelen, subsidies en andere energievragen kunt u terecht de helpdesk van het Energieloket Midden Gelderland (ELMG). Naast veel informatie, vindt u daar ook inspirerende voorbeelden uit Rheden, Arnhem en Renkum.
Wilt u een persoonlijk advies over de mogelijkheden om uw woning comfortabeler, veiliger en gezonder te maken? Of gaat u duurzaam verbouwen, maar dan liefst wel zo efficiënt mogelijk? Kies dan voor de gratis Woonwensenscan.

VvE Energieloket Gelderland

Huiseigenaren die lid zijn van een VvE hebben vaak extra vragen als het om het verduurzamen van de woning gaat. VvE Energieloket Gelderland kan deze vragen beantwoorden en zet de mogelijkheden voor VvE’s op een rij.

Energie besparen doe je nu

Door uw huis goed te isoleren en gebruik te maken van duurzame alternatieven voor aardgas, gaat de CO2 uitstoot door energieverbruik in uw woning omlaag. Op Energie besparen doe je nu staan alle mogelijkheden op een rij. U kunt op de site zien welke opties er voor uw huis zijn, welke subsidies er zijn en hoe u snel in contact kunt komen met adviseurs en bedrijven.