Gehandicaptenparkeerkaart en gehandicaptenparkeerplaats

Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Soms is er een maximale parkeerduur aangegeven, zoals bijvoorbeeld op het Churchillplein en de Heemskerklaan in Velp. De kaart is persoonsgebonden, niet gekoppeld aan een kenteken en maximaal 5 jaar geldig.

Als de gehandicaptenparkeerplaatsen bezet zijn, mag u met de gehandicaptenparkeerkaart onbeperkt parkeren in een blauwe zone.

Soorten parkeerkaarten

Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart, als u zelf een auto bestuurt.
  • Passagierskaart, als u reist als passagier.
  • Gecombineerde Bestuurder/Passagierskaart.
  • Instellingenkaart, bedoeld voor bijvoorbeeld zorginstellingen.

Voor wie?

Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u met de gebruikelijke hulpmiddelen niet meer dan 100 meter kunt overbruggen? Of bent u voor vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder? Dan kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.

U komt niet in aanmerking voor een passagierskaart als u zelfstandig kunt wachten, bijvoorbeeld bij de ingang van het ziekenhuis, tot de bestuurder terug is van het parkeren op een normale parkeerplaats.

Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen? Vul dan de Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart (online formulier, DigiD verplicht) in. Daarna neemt onze Wmo-consulent contact met u op. De consulent kijkt samen met u naar de aanvraag en bepaalt ook of een medische keuring nodig is.

Voor de aanvraag van een instellingenkaart, neemt u telefonisch contact op met het Sociaal Meldpunt.

Kosten

De kosten voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart zijn € 121,00 inclusief een medische keuring*. U betaalt deze kosten bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant (gepast) mag ook.

* Een medische keuring is nodig als u een eerste aanvraag doet. Terugbetaling van deze kosten is niet mogelijk. Ook niet als wij uw aanvraag afwijzen.

Verlengen

Loopt uw GPK binnenkort af, vraag dan online een nieuwe kaart aan (online formulier, DigiD verplicht).

Kaart kwijt of gestolen?

Bent u uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt of is deze gestolen? Vul dan het online formulier Verklaring Vermissing Gehandicaptenparkeerkaart (met DigiD) in. Wij nemen daarna contact met u op om zo snel mogelijk een duplicaat van uw kaart te regelen.
Met het aanmelden van een vermiste of gestolen kaart wordt deze kaart direct ongeldig. Ook als u de kaart later terugvindt, kunt u deze niet meer gebruiken.

 

Gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats op kenteken in de buurt van uw woning. Daar mag alleen uw voertuig geparkeerd staan.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats moet u voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • U bent in het bezit van een geldige gehandicaptenparkeerkaart (Bestuurderskaart).
  • U kunt niet op eigen terrein parkeren en heeft geen beschikking over een garage.
  • De beschikbare parkeerplaatsen moeten (naar onze beoordeling) dusdanig vaak bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving van uw woning vaak niet mogelijk is.
  • De verkeersveiligheid en het gebruik van de weg mogen niet worden verstoord door de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats.

Kosten

Aan de aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats zijn geen kosten verbonden.

Aanvragen

Voldoet u aan de voorwaarden? Vul dan het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats (PDF, 64 kB) in en stuur deze naar ons op. Let op! Met dit formulier kunt u géén gehandicaptenparkeerkaart aanvragen!
 
Koopt u een andere auto? Geef dan op tijd uw nieuwe kenteken door zodat wij een nieuw bord kunnen plaatsen.