Adoptiemogelijkheden

Adoptie afvalbak

Zwerfvuil staat ieder jaar weer in de landelijke overlast top 5. Toch zijn er, als gevolg van bezuinigingen, veel afvalbakken uit het straatbeeld verdwenen. Daarom bieden wij de mogelijkheid om afvalbakken en hondenpoepbakken te adopteren. Vindt u dat een afvalbak/hondenpoepbak op een bepaalde locatie toch echt noodzakelijk is, dan bieden wij u de mogelijkheid om een afvalbak en/of hondenpoepbak te adopteren.

Wilt u alleen of met meerdere buurtbewoners een bestaande afvalbak adopteren? Of heeft u een nieuwe locatie voor een afvalbak op het oog? Stuur dan een mail naar afvalbak@rheden.nl. Wij voorzien u graag van meer informatie. Als adoptant ontvangt u  een gratis adoptiepakket met onder andere handschoenen, een rol vuilniszakken, een knijper en een klepje om de afvalbak af te sluiten met Oud & Nieuw.
Als u een afvalbak adopteert krijgt u een jaarlijkse vergoeding van 50 euro per persoon .

Groenadoptie

Groenadoptie is het vrijwillig onderhouden van een stukje openbaar groen. Bijvoorbeeld een groenvak bij u in de straat, een groenstrook naast uw woning of het groen rondom bomen. Dat kan individueel, maar ook als groep bewoners. Wilt u meehelpen? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de wensen en mogelijkheden.

Voorwaarden

Bomen zelf komen niet in aanmerking voor adoptie, met uitzondering van knot- en leibomen en fruitbomen. Het terrein moet openbaar toegankelijk blijven en er mag dus geen hek omheen of een andere manier van afscherming. Natuurlijk bieden wij ondersteuning met advies. Ook is het mogelijk om de huidige inrichting aan te passen naar de wensen van de adoptant.

Ik buurt mee! Alleen of samen zwerfafval opruimen 

Samen met inwoners zetten we ons in voor een schone en duurzame leefomgeving. Zwerfafval is schadelijk voor onze flora en fauna en een probleem waar iedereen last van heeft. De gemeente doet zoveel mogelijk om dit probleem te bestrijden. Helaas  kunnen we dit niet alleen en hebben wij uw hulp als inwoner ook hard nodig!

Aanmelden

Wilt u ons een handje helpen en vrijwilliger worden? Bijvoorbeeld door het schoonhouden van uw eigen straat, de speeltuin waar uw kind speelt, het rondje dat u loopt met uw hond, of het park in de buurt? U krijgt van ons materialen om op te ruimen. Waar, wanneer en hoe vaak u dit wilt doen is geheel aan u. Wij zijn blij met alle hulp!. 

Wandelt u liever niet alleen maar ruimt u liever op met een gezellige groep vrijwilligers? Dan brengen wij u graag in contact met 1 van de reeds bestaande opruimbrigades. Voor meer informatie en/of het aanvragen van opruimmaterialen, neem contact met ons op via zwerfafval@rheden.nl. 

Schone oevers

Als adoptant in het project ‘Schone Oevers’ kies je een stuk oever langs de IJssel of het Apeldoorns kanaal en zorg je er tenminste 2 keer per jaar voor dat het zwerfaval langs deze oeverkant wordt opgeruimd. Hiermee voorkomen we dat het afval via de rivier in zee terechtkomt, waardoor er een plastic soep ontstaat. Omdat al dit afval zeer schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van mens en dier, is het belangrijk de oevers schoon te houden.

De rivieroevers in onze gemeente zijn verdeeld in 31 gebieden. De afstand van deze stukken oever variëren van 600 meter tot 1200 meter. Op deze digitale kaart is te zien welke oevers vrij zijn voor adoptie.

Aanmelden

Ben je inwoner, een vereniging of maatschappelijke organisatie uit de gemeente Rheden, dan kun je je aanmelden door te mailen naar zwerfafval@rheden.nl.  Als adoptant ontvang je een onkostenvergoeding en opruimmateriaal zoals hesjes, handschoenen, grijpers en vuilniszakken. Het ingezamelde zwerfafval halen wij op bij de adoptie-oever.

Schone oevers is een initiatief van gemeente Rheden en IVN (instituut voor Natuur educatie) en een samenwerkingsverband met perceeleigenaren langs de IJssel, zoals Rijkswaterstaat en particulieren.

Gebiedsadoptie

Gebiedsadoptie is een programma dat maatschappelijke organisaties, scholen en sportverenigingen stimuleert en motiveert om zich in te zetten voor minder zwerfafval in de omgeving. Als school of vereniging kun je deelnemen aan dit project. Als deelnemer adopteer je een gebied, dat je het hele jaar door actief schoonhoudt. Vaak is dit eigen terrein met nog een extra stukje ernaast (speeltuin, openbare weg, parkeerplaats, ect.). Hiermee voorkomen we dat het afval de omgeving vervuilt of door natuurkrachten zoals wind en water zijn weg vindt via de rivier naar de zee. Plastic afval is schadelijk voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Daarom is het belangrijk om ook de openbare ruimte schoon te houden. Op deze kaart  zie je welke scholen en verenigingen al meedoen. 

Meedoen

Als deelnemer van Gebiedsadoptie ontvang je een vergoeding en opruimmateriaal zoals hesjes, grijpers, ringen en vuilniszakken. Als jouw school of vereniging PBD gescheiden inzamelt, halen wij het afval bij jullie op. Wil je meer informatie ontvangen over Gebiedsadoptie of je aanmelden als deelnemer? Dat kan door contact op te nemen via zwerfafval@rheden.nl.