Dubbele achternaam van kind kiezen

Bij de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam, die van uw partner of de achternamen van beide ouders krijgt.

Dubbele achternaam

De Wet Invoering gecombineerde geslachtsnaam betekent dat u als ouders uw kind niet alleen 1 achternaam kunt geven. U kunt uw kind ook een combinatie van allebei uw achternamen geven. Dit kan alleen als dit uw eerste kind is. De achternaam die u kiest geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Er zijn 2 soorten aktes om dit vast te laten leggen:

  1. Bent u gehuwd en wilt u naamskeuze doen voor het eerste kind dat in 2024 binnen uw huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren zal worden, dan kunt u een akte van naamskeuze laten opmaken waarin wordt vermeld welke gecombineerde geslachtsnaam u voor het eerste kind heeft gekozen. Deze akte van naamskeuze heeft alleen gevolgen wanneer het kind daadwerkelijk in 2024 geboren wordt.
  2. U gaat uw ongeboren kind in 2023 erkennen en uw kind wordt in 2024 geboren. Dan kunt u uw keuze voor de dubbele naam nu al laten vastleggen in een akte. Dit heet de akte van Erkenning van uw ongeboren vrucht. De naam van uw kind is dan vastgelegd, als uw kind in 2024 wordt geboren. Wordt uw kind in 2023 geboren? Dan krijgt uw kind de naam van 1 van de ouders.

Mijn oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016

In de wet is een overgangsregeling opgenomen. Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunt u als ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Dit is mogelijk vanaf 1 januari 2024. U heeft 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Kosten

Voor het oudste kind van twee ouders € 75,00. Voor elk volgend kind van diezelfde ouders € 50,00.