Duurzaam wonen en ondernemen

Een duurzame woning is goed voor het klimaat en draagt bij aan meer wooncomfort. En op de lange termijn is het vaak goed voor uw portemonnee. Wat komt er kijken bij het verduurzamen van uw woning? Welke mogelijkheden en regels zijn er? Waar kunt u het beste mee beginnen? Wat kost het en hoe is dat te financieren?

Subsidies en leningen 

Wil jij minder energie verbruiken in jouw huis en heb je interesse in het isoleren van jouw woning, het plaatsen van zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Er is een aantal subsidies en leningen beschikbaar, die je kunnen helpen om dit te betalen.

Subsidieregeling isolatie woningen in Rheden

Wil je jouw huis in Rheden isoleren en ben je eigenaar-bewoner? Dan hebben we goed nieuws voor je! Met onze subsidie willen we eigenaar-bewoners met een slecht geïsoleerd huis helpen om hun woning te isoleren. Dit helpt niet alleen om energie te besparen, maar ook om jouw huis comfortabeler te maken.

Voor wie is de subsidie?

Je kunt de subsidie aanvragen als:

 • Je jouw huis binnen de gemeente Rheden hebt.
 • Jouw huis niet goed geïsoleerd is (energielabel D, E, F of G of een met die labelklassen vergelijkbare energetische staat).
 • De waarde van jouw huis onder de € 347.000,- ligt.

Welke isolatiemaatregelen worden gesubsidieerd?

We geven subsidie voor verschillende isolatiemaatregelen, zoals:

 • Vloer- of bodemisolatie (max. €2000,-)
 • Duurzame ventilatiebox met CO2-sturing (max. €2000,-)
 • Borstweringspanelen (max. €2000,-)
 • Dakisolatie aan de binnenzijde (max. €2000,-)
 • Glas en kozijnpanelen (max. €3000,-)
 • Isolerende deuren (max. €2000,-)
 • Natuurvriendelijke spouwmuurisolatie vanaf 1 juli 2024 (max. €2000,-). Dit is wel onderhevig aan de op dat moment van kracht zijnde afspraken en wettelijke bepalingen.

Subsidieaanvraag routes voor de doelgroep

Een subsidieaanvraag, -verlening en -uitkering kunnen via de volgende routes verlopen:

 • Collectieve advies- en inkoopactie
 • Maatwerkaanbod
 • Vergoeding Doe-het-zelf isolatiemaatregelen

Doe mee en maak jouw woning energiezuiniger en comfortabeler!

Meer informatie

Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen via het e-mailadres duurzaamwonen@rheden.nl 

Op de website van lokale regelgeving  leest u hierover meer informatie. 

Regelgeving en vergunningen

Zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u soms een vergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online (OLO) kijkt u snel of u een vergunning nodig heeft. Voor de vergunning voor het plaatsen van deze zonnepanelen betaalt u geen leges. 

Monumenten en beschermde dorpsgezichten verduurzamen

Heeft u een monument of woont u in een beschermd dorpsgezicht? En heeft u plannen voor zonnepanelen, isolatie of andere energiebesparende maatregelen? Het verduurzamen van een monument kan best wat voeten in aarde hebben. Uiteraard helpen we u graag om te kijken wat mogelijk is. Kijk voor meer informatie bij Cultuurhistorisch Erfgoed. Daar vindt u ook meer over de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen in beschermde dorpsgezichten en een toolkit Duurzaam Erfgoed. Of bekijk of uw woning een beschermde status heeft.

Duurzaam ondernemen

Bent u ondernemer in onze gemeente en wil u meer weten over duurzaam ondernemen? Kijk dan op de pagina duurzaam ondernemen.