Ik heb te weinig geld voor mijn kinderen

Kinderen en jongeren moeten kunnen sporten, studeren en plezier maken. Toch is dat soms moeilijk. Bijvoorbeeld als er thuis weinig geld is. Daarom is er het Kindpakket. Een pakket met regelingen voor kinderen en jongeren uit de gemeente Rheden en Rozendaal. Hieronder wordt per regeling uitgelegd wat uw kind kan krijgen en welke voorwaarden er gelden. Klik op de link om in één keer naar de betreffende paragraaf toe te gaan:

•   Baby op komst
•   Sport en Cultuur via de Gelrepas
•   Zwemdiploma A
•   Bijdrage aan de schoolkosten 
•   fiets, laptop, smartphone, oefensoftware en kledingtegoed 
•   Overige schoolkosten
•   Jeugdfonds Sport en Cultuur
•   Gratis lidmaatschap van de Bibliotheek

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Neem contact op met de formulierenhulp. 

Baby op komst

Verwacht u een kindje en kunt u de kosten voor een babyuitzet niet betalen? Stichting Babyspullen kan helpen met het baby startpakket. Het pakket bevat kleding in maat 50-56 en in maat 62-68. Het pakket bevat ook verschillende verzorgingsproducten voor de eerste maanden. U kunt dit aanvragen tussen week 20 en 30 van de zwangerschap. De aanvraag verloopt via een hulpverlener, bijvoorbeeld uw verloskundige, bewindvoerder of (ambulant) begeleider. Daarnaast kunnen in Rheden ook de volgende instanties een aanvraag voor u doen:

Baby, peuter en kleuterpakket 

Voor jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar is er een pakket met speelgoed en educatief materiaal. Passend bij de leeftijd van uw kind zit daar speelgoed, een knuffel, boeken, spelletjes en puzzels in. Kinderen komen hiervoor in aanmerking als het netto maandinkomen van een echtpaar/stel niet hoger is dan € 2.090,81 en voor een alleenstaande ouder niet hoger is € 1.881,73. Dit is 120% van de bijstandsnorm. Is uw inkomen hoger maar houdt u door omstandigheden (bijvoorbeeld schulden) toch geen geld over voor uw kinderen? Neemt u dan vooral contact op. In overleg wordt gekeken wat er voor u mogelijk is. 

De gemeente werkt voor deze regeling samen met Stichting Leergeld Arnhem. U kunt uw aanvraag bij Stichting Leergeld Arnhem indienen. U kunt contact opnemen per mail via info@leergeldarnhem.nl of per telefoon op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend tussen 10.00-12.00 uur op 026-4455572.

Sport en cultuur met de Gelrepas

Met de Gelrepas heeft uw kind tegoed voor activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Denk hierbij aan een dagje uit, het volgen van cursussen, bezoek aan theater of concert of lid worden van een sportvereniging. Daarnaast krijgen Gelrepas houders korting op verschillende activiteiten.

  • Kinderen van 0 tot en met 3 jaar krijgen een Gelrepas zonder tegoed; met de pas kunnen zij gebruik maken van de kortingen;
  • Kinderen van 4 tot en met 11 jaar ontvangen jaarlijks een tegoed van € 275,00 op hun pas;
  • Kinderen van 12 tot en met 17 jaar ontvangen een jaarlijks tegoed van € 325,00 op hun pas.

U kunt de pas voor uw kind aanvragen via www.gelrepas.nl/vraag-je-gelrepas-aan. Op de website van Gelrepas kunt u het Gelrepas-programma bekijken.
Kinderen komen hiervoor in aanmerking als het netto maandinkomen van het gezin niet hoger is dan: € 2.090,81 voor een echtpaar/stel en € 1.881,73 voor een alleenstaande ouder (120% van de bijstandsnorm). Daarnaast geldt een maximaal vermogen. Dat betekent dat de totale waarde van al uw bezittingen (denk aan spaargeld, een auto, een caravan etc) niet meer mag zijn € 15.150,00. LET OP: voor volwassenen gelden andere inkomensnormen zie: Ik heb te weinig geld om te sporten of om iets leuks te doen.

Zwemdiploma A

Kinderen met een Gelrepas die hun zwemdiploma A willen halen maar daarvoor niet uitkomen met het Gelrepas tegoed, kunnen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur hiervoor een extra bijdrage krijgen. Zie onder Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Bijdrage aan de schookosten

Kinderen van 4 tot en met 17 jaar met een Gelrepas ontvangen ontvangen een bijdrage voor schoolkosten. Bijvoorbeeld: schrijfspullen, schriften, atlas, woordenboek, agenda, rekenmachine, rugzak, praktijkkleding, eventuele kosten voor tussenschoolse opvang op de basisschool (als er geen continue rooster is) enzovoort. 

Kinderen van 4 t/m 11 ontvangen een tegoed van € 40. Kinderen van 12 t/m 17 ontvangen een tegoed van €70. Dit geld wordt als apart tegoed op de Gelrepas van uw kind gezet. Dit gaat automatisch, u hoeft dit niet aan te vragen. Het schoolkostentegoed kan bij geselecteerde winkels en scholen worden besteed. U vindt deze op www.gelrepas.nl/aanbod. Filter vervolgens op ‘schoolspullen’.

Het schoolkostentegoed is niet in te zetten voor de vrijwillige ouderbijdrage. En ook niet voor sport, muziekles en andere activiteiten. Heeft uw kind nog geen Gelrepas? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan via de website van Gelrepas

Fiets, laptop, smartphone, oefensoftware en kledingtegoed

Vaak is er op school meer nodig dan alleen schoolspullen. Daarom kunt u voor uw kind ook het volgende aanvragen: 

  • Een (2e hands) fiets
  • Een laptop of computer
  • Een smartphone (voor brugklassers)
  • Oefensoftware voor het basisonderwijs (squla) 
  • Een kledingtegoed: kinderen 4 t/m 11 jaar krijgen €75, kinderen van 12 t/m 17 jaar €150. Dit geld wordt na aanvraag als apart tegoed op de Gelrepas van uw kind gezet.

Kinderen komen hiervoor in aanmerking als het netto maandinkomen van een echtpaar/stel niet hoger is dan € 2.090,81 en voor een alleenstaande ouder niet hoger is € 1.881,73. Dit is 120% van de bijstandsnorm. Is uw inkomen hoger maar houdt u door omstandigheden (bijvoorbeeld schulden) toch geen geld over voor uw kinderen? Neemt u dan vooral contact op. In overleg wordt gekeken wat er voor u mogelijk is. 

De gemeente werkt voor deze regeling samen met Stichting Leergeld Arnhem. U kunt uw aanvraag bij Stichting Leergeld Arnhem indienen. U kunt contact opnemen per mail via info@leergeldarnhem.nl of per telefoon op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend tussen 10.00-12.00 uur op 026-4455572.

Overige schoolkosten

Soms komen er nog andere kosten bij school kijken. Bijvoorbeeld praktijkkleding voor het (v)mbo, of kosten voor een excursie of andere buitenschoolse activiteit. Er is geen standaard vergoeding, maar in overleg kan Stichting Leergeld Arnhem maatwerk leveren. Twijfelt u? Neem vooral contact op met Stichting Leergeld Arnhem

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Kinderen die niet in aanmerking komen voor de Gelrepas kunnen een bijdrage krijgen voor het lesgeld en benodigde spullen, van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Gelderland. Het Jeugdfonds keert geen geld uit maar betaalt de kosten voor het lesgeld direct aan de club, vereniging of het zwembad. 

Een aanvraag voor het Jeugdfonds gaat via de leerkracht, sportcoach of zwemdocent van uw kind. Als u of uw gezin wordt ondersteund door een hulpverlener (bijvoorbeeld een coach Incluzio, een schuldhulpverlener of bewindvoerder) kan die ook een aanvraag voor u doen. Komt u er niet uit? Neemt u dan contact op met Willemien Kragt van Sport in Rheden via w.kragt@rheden.nl of 06 11 83 98 02. Kinderen die wel een Gelrepas hebben maar die voor het behalen van hun zwemdiploma A niet uitkomen met het Gelrepas tegoed, kunnen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur daarvoor een extra bijdrage krijgen. De zwemdocent kan deze voor uw kind aanvragen. 

Gratis lidmaatschap voor de bibliotheek

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Bij de bibliotheek is veel informatie te vinden voor werkstukken, spreekbeurten en schoolprojecten. Ook zijn er leuke tijdschriften, dvd s en lees- en stripboeken te leen. Lid worden kan makkelijk door als ouder en kind naar de bibliotheek te gaan.  Lees meer over een kinderlidmaatschap bij de bibliotheek. Bekijk waar de bibliotheek bij u in de buurt is.